Termenul până la care se pot depune candidaturi pentru funcția de procuror european delegat în România expiră joi, 7 ianuarie. Anunțul a fost de către Ministerul de Justiție, în cursul zilei de azi. Dosarele depusă până la data limită vor fi analizate de Comisia de selecție, iar rezultatele vor fi afișate pe site-ul Ministerului.
„Persoanele interesate să ocupe o funcţie de procuror european delegat în România îşi mai pot depune candidaturile până la data de 7 ianuarie 2021, inclusiv. Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecţie, iar rezultatele verificării vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi al Ministerului Public”, transmite Ministerul Justiţiei.
Totodată, Ministerul de Justiție anunță că interviurile vor avea loc în intervalul 25-28 ianuarie 2021 și îi atenționează pe candidați asupra faptului că perioada poate suferi modificări, în funcție de numărul persoanelor înscrise.
7 ianuarie data limită pentru depunerea candidaturilor la funcția de procuror european delegat al României
Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecție, iar rezultatele verificării vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii şi al Ministerului Public.
Evaluarea candidaților se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susținerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum și a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa profesională.
La finalizarea interviurilor, Comisia de selecție va selecta candidații pentru ocuparea celor 15 posturi de procurori europeni delegați, precum și 5 propuneri de rezervă. Data începerii activității în calitate de procuror european delegat în România va fi stabilită urmare procedurilor specifice în cadrul EPPO”, se precizează în anunțul Ministerului de Justiție.
Guvernul a aprobat în octombrie structura de suport pentru desfăşurarea activităţilor celor 15 procurori delegaţi din partea României la Parchetul European.
Procurorii europeni delegaţi vor fi remuneraţi de către Parchetul European, statul român acoperind doar contribuţiile de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate, precum şi celelalte drepturi de care beneficiază sau ar putea beneficia procurorul european delegat în calitate de procuror naţional, cu excepţia salariului.
România va fi reprezentată în de către Cătălin-Laurenţiu Borcoman, fost şef al DIICOT Braşov, în Colegiul Parchetului European condus de către Laura Codruţa Kovesi.